Vi har precis skaffat husvagn och då är det ofta man har begränsat utrymme och man saknar ofta ugn, men jag hittade en produkt som heter omnia, det är en slags form som ser ut som en sockerkaksform med lock men fungerar som en ugn med under och övervärme när man ställer den på gasolspisen.

Har ni ingen sån här till ert campingkök så rekomenderar jag er verkligen att införskaffa en, den kostar ca 400 kr och finns bl a på Jula, man kan även köpa till ett brödgaller om som fungerar bra när man ska värma på t ex halvfärdiga baguetter.

Potatisgratäng i Omnia

Mitt första försök med den blev en potatisgratäng som jag serverade till grillad oxfilé med rödvinssås.

Här kommer receptet på potatisgratängen och rödvinssåsen som är väldigt enkel, perfekt när man är ute och campar.

60 min + förberedelse

4 port

Potatisgratäng

ca 10 potatisar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
riven ost
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Skiva potatisen tunt, jag hade skalet kvar då det var egen färskpotatis.
  • Skiva löken.
  • Varva potatis och lök i omniaformen och pressa i vitlöken, salta och peppra.
  • Häll på grädde så det nästan täcker, du kanske inte behöver alla 5 dl.
  • Lägg på den rivna osten.
  • Kör på svag gaslåga i ca 1 timme, känn med en sticka för att kolla potatisen, låt den stå och dra till sig 20-30 minuter innan servering.
potatisgratäng i omnia

Enkel rödvinssås

3 dl rött vin
3 dl oxfond
10 vitpepparkorn
5 färska timjanskvistar
3 lagerblad
1 charlottenlök
salt
smör

Gör så här

  • Hacka charlottenlöken och fräs på den lite snabbt i lite smör.
  • Häll på vin, och ha i vitpepparkornen, timjan samt lagerblad.
  • Reducera ner till hälften och ha i oxfonden, reducera ner till hälften igen.
  • Sila, smaka av med salt och blanka av med smör.
rödvinssås i omnia

Servera med t ex grillat kött och grillade primörer.

kladdkaka i omnia

Tips på andra recept med omnia