Select Page

Potatisgratäng i Omnia

Potatisgratäng i Omnia

Vi har precis skaffat husvagn och då är det ofta man har begränsat utrymme och man saknar ofta ugn, men jag hittade en produkt som heter omnia, det är en slags form som ser ut som en sockerkaksform med lock men fungerar som en ugn med under och övervärme när man ställer den på gasolspisen.

Har ni ingen sån här till ert campingkök så rekomenderar jag er verkligen att införskaffa en, den kostar ca 400 kr och finns bl a på Jula, man kan även köpa till ett brödgaller om som fungerar bra när man ska värma på t ex halvfärdiga baguetter.

Potatisgratäng i Omnia

Mitt första försök med den blev en potatisgratäng som jag serverade till grillad oxfilé med rödvinssås.

Här kommer receptet på potatisgratängen och rödvinssåsen som är väldigt enkel, perfekt när man är ute och campar.

60 min + förberedelse

4 port

Potatisgratäng

ca 10 potatisar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
riven ost
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Skiva potatisen tunt, jag hade skalet kvar då det var egen färskpotatis.
  • Skiva löken.
  • Varva potatis och lök i omniaformen och pressa i vitlöken, salta och peppra.
  • Häll på grädde så det nästan täcker, du kanske inte behöver alla 5 dl.
  • Lägg på den rivna osten.
  • Kör på svag gaslåga i ca 1 timme, känn med en sticka för att kolla potatisen, låt den stå och dra till sig 20-30 minuter innan servering.

Enkel rödvinssås

3 dl rött vin
3 dl oxfond
10 vitpepparkorn
5 färska timjanskvistar
3 lagerblad
1 charlottenlök
salt
smör

Gör så här

  • Hacka charlottenlöken och fräs på den lite snabbt i lite smör.
  • Häll på vin, och ha i vitpepparkornen, timjan samt lagerblad.
  • Reducera ner till hälften och ha i oxfonden, reducera ner till hälften igen.
  • Sila, smaka av med salt och blanka av med smör.

Servera med t ex grillat kött och grillade primörer.

Tips på andra recept med omnia

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This