Select Page

Pepparkakskola – helt juligt god

Pepparkakskola – helt juligt god

Pepparkakskola är en vanlig julkola med pepparkakskrydda i, använd gärna hemgjord,, mycket godare än dom man köper på påse i affären också vet du vad du har i den.

Pepparkakskola är en favorit här hemma, barnen är galna i den, kan det va för att det nästan smakar pepparkaksdeg.

Pepparkakskola

Jag brukar bryna smöret också för ännu godare smak, men det går bra att bara smälta det vanligt också.

Ett annat bra tips är att använda termometer när man kokar godis, då är det mycket lättare att se när det är färdigt, men det fungerar ju lika bra med kulprovet också.

40 min

ca 100 kolor

Ingredienser

100 g smör
3 dl socker
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 1/2 msk pepparkakskrydda (helst hemgjord)

Gör så här

  • Smält smöret och bryn det gärna, det blir godare då tycker jag, men det gör man ju som man vill.
  • Lägg i resten av ingredienserna och koka upp under omrörning.
  • Koka till minst 123 grader för lagom mjuk kola, jag kokade till 125 grader den här gången och tyckte att det vart perfekt men det är ju en smaksak varmare om du vill ha lite hårdare. Termometern jag använder är väldigt smart tycker jag, så slipper man använda både nått att röra med och en termometer, finns på ICA.
  • När det svalnat skär du i lagom stora bitar och lindar in i smörpapper.

Smält smöret och blanda i resten

Koka upp till ca 125 grader

Häll upp i en form med bakplåtspapper

Ett smart tips är att använda pizzaskärare när du skär i bitar, det går fort och det fastnar inte lika mycket som på en kniv, har du ingen så kan du smörja in kniven med lite neutral olja så glider den lättare.

Klipp ut papperslappar av smörpapper eller bakplåtspapper, jag brukar klippa 16 bitar på ett ark, det blir lagom, rulla in kolorna och förvara dom svalt så håller dom minst en månad. Det går även att frysa in dom tror jag, men har inte provat själv.

Andra julrecept

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This