Jag har länge haft en stor gårdsgpärlhöna på 1,8 kg legat i frysen och tagit plats, men nu i helgen så var det dags att grilla den på rotisseriet, jag bestämde mig för att injecera den med smält smör och under skinnet pillade jag in smör som jag smaksatt med rosmarin, timjan och apelsinzest. Till det här serverade jag lite rotsaker från landet som jag rostade i ugnen med olivolja och krondill, sen hade jag en bea smaksatt med apelsinzest och vitlök, fantastiskt gott.

pärlhöna

Ingredienser Pärlhöna med apelsinbea:

Pärlhönan

1,8 kg ekologisk gårdspärlhöna
100 g smör
1/2 apelsin, zest
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan

Apelsinbea

2 charlottenlökar
3 kvistar dragon
3 msk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
3 msk vatten
5 vitpepparkorn
3 äggulor
400 g smör
färsk dragon
1 vitlöksklyfta
1/2 apelsin, zest
salt och vitpeppar

Tillbehör

Ugnsrostade grönsaker
Sallad

Gör så här:

Hönan

  • Tänd grillen för indirekt värme på ca 120 grader, ett tips är att köra på snakemetoden (skriver ett inlägg om den inom en snar framtid) så slipper man fylla på med briketter då det tar ca 3 timmar.
  • Smält hälften av smöret och fyll en injektionsspruta med det.
  • Hacka ner bladen från rosmarin- och timjankvistarna, blanda med resten av smöret och zest av en halv apelsin.

pärlhöna

  • Skär några små hål i skinnet på hönan och pilla in lite smörklickar här och var.
  • Spruta in smöret med sprutan på några ställen, detta gör så att hönan blir väldigt saftig och god.
  • Trä på hönan på ett rotisserispett (om du har, annars lägger du den bara på gallret).

pärlhöna_på_rotisseri

 

  • Kör på grillen till den har 80 grader i innertemperatur och låter den sedan vila under folie 20-30 minuter så höjs den till 82 grader, det tar ca 3 timmar.

pärlhöna på rotisseri

Apelsinbea

  • Smält smöret och låt det svalna lite.
  • Hacka lök och häll i en kastrull tillsamans med vitpepparkorn, en dragonkvist, vinäger och vatten, koka tills det har reducerats till ca 2-3 msk vätska.
  • Sila vinägern och tillsätt äggulorna, vispa  tills det tjoknar och blir krämigt, man kan göra det på ett vattenbad eller direkt på plattan, jag föredrar det senare, men det gäller att inte ha för hög temperatur, strax över 60 grader i vätskan är bra.

bea

  • Nu häller man i smöret sakta i en fin stråle och vispar som en tok tills det tjoknar, då kan man öka takten på smöret och fortsätt vispa till mjölksyran kommer, men sluta inte förän allt smör är i.
  • Hacka dragon och blanda ner i såsen.
  • Riv ner vitlök och apelsinzest i såsen
  • Smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex ugnsrostade rotsaker och sallad.

pärlhöna