Select Page

Nattjästa vörtfrallor – enklare blir det inte

Det här kanske är världens enklaste vörtfrallor, ni som följer mig på Instagram vet att jag brukar baka nattjästa frallor på helgerna och nu är det ju jul och då gillar jag att äta vörtbröd tills det står ut genom öronen.

Jag tog det vanliga receptet jag brukar göra och bytte ut vattnet mot porter (det blir säkert lika gott med julmust, om inte godare) och tillsatte en halv påse vörtmix (45 g) och sen gjorde jag som jag brukar, det är nästan inget arbete med den här degen, det mesta sköter sig självt.

Nattjästa vörtfrallor

Som vanligt när jag bakar använder jag våg och det rekomderar jag att du med gör speciellt till det här receptet då det blir extra enkelt och inte massa disk när du ska gå och lägga dig. nedan skrev jag hur mycket mjöl jag använde, men du kan ju mixa som du vill om du t ex inte har

4 min + 9 tim

9-12 frallor

Ingredienser

5 g jäst
350 ml porter
450 g mjöl (jag använde 320 g vetemjöl special + 130 g rågsikt)
10 g salt
45 g vörtmix (1/2 påse)

Gör så här

På kvällen innan du går och lägger dig

  • Smula jästen i en bunke, och väg upp resten.
  • Blanda lite lätt så att att det blir en kletig deg, det är inte så noga men man bör blanda så att vörtmixen blandar ut sig, jäsningen fixar resten.
  • Täck med plastfolie och låt jäsa ca 8 timmar i rumstemperatur.

På morgonen

  • Mjöla ett bakbord och häll ut degen, dra ut till en rektangel.
  • Vik långsidorna mot mitten och sedan kortsidorna mot mitten, se bilder nedan.
  • Vänd med skarven nedåt och täck med en handduk 50-60 minuter, sätt på ugnen på 250 grader samtidigt.
  • Skär 3 rader och dela dom i 3 eller 4 bitar beroende på hur stora frallor du vill ha, jag brukar göra 3 på varje rad.
  • Lägg vörtfrallorna på en plåt med bakplåtspapper och kör in mitt i ugnen ca 15-16 minuter.
  • Låt dom sedan svalna på galler en stund innan du njuter av dina nybakade vörtfrallor.

Väg upp alla ingredienser och blanda lite lätt till en kladdig deg

Dra ut till en rektangel

Vik in långsidorna

Vik in kortsidorna och vänd den sedan med kanten nedåt

Dela till frallor

Lägg på plåt och in i ugnen

Låt dom svalna innan du njuter av dom med t ex hemgjord leverpastej

Tips på andra recept

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This