I helgen var vi barnfria här hemma för första gången på väldigt länge, vi skulle först gå ut och äta någonstans men bestämde oss för att bara vara hemma och göra en tre-rätters istället och bara ta det lugnt.

Först ut blev det en kantarellsopp med hembakad rostad baguett.
Till varmrätt gjorde vi plankstek, det var första gången jag gjorde egen och jag minns inte ens när jag åt det senast.
Avslutningsvis blev det chokladfondant med vit chokladmousse med en touch av lime samt limemarinerade hallon och karameliserat sockerströssel.

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Det här behövs till soppan: 4 port.

1 l förvällda kantareller eller ca 2 liter färska
4 charlottenlökar
2 msk smör
3 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1 l kalvbuljong
1 dl hackad persilja
salt och peppar

Gör så här:
  • Värm på den förvällda svampen och ha i smöret och hackad lök.
  • När löken blivit mjuk så häller du på vinet och låter det koka en stund.
  • Blanda ner grädden och fonden och koka en stund.
  • Ha i persiljan och mixa soppan slät med en stavmixer eller blender.
  • Smaka av med salt och peppar.

Plankstek

Plankstek

 Till planksteken behöv (4 portioner):

4 plankor
4 port. potatismos

4 skivor kött, t ex oxfilé, ryggbiff eller entrecote
bearnaisesås
2 tomater
1 knippe sparris

Potatismoset:
1 kg mjölig potatis
50 g smör
3 äggulor
1 dl olja
salt ovh vitpeppar

Bearnaisesås:
2 charlottenlökar
3 kvistar dragon
3 msk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
2 msk vatten
5 vitpepparkorn
3 äggulor
400 g smör
färsk persilja
färsk dragon
salt och vitpeppar

Gör så här:

  • Förbered plankorna, olja in dom och kör i ugnen på 200 grader till oljan kokar.
  • Ta ut köttet i god tid så det blir rumstempererat.

Potatismos:

  • Koka potatisen.
  • Pressa potatisen med en potatispress.
  • Ha i smör, äggulor och olja, blanda ordentligt.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Spritsa ut ett varv på plankorna.

Bearnaisesås:

  • Smält smöret och låt det svalna lite.
  • Hacka lök och häll i en kastrull tillsamans med vitpepparkorn, vinäger och vatten, koka tills det har reducerats till ca 2-3 msk vätska.
  • Sila vinägern och tillsätt äggulorna, vispa  tills det tjoknar och blir krämigt, man kan göra det på ett vattenbad eller direkt på plattan, jag föredrar det senare, men det gäller att inte ha för hög temperatur, strax över 60 grader i vätskan är bra.
  • Nu häller man i smöret sakta i en fin stråle och vispar som en tok tills det tjoknar, då kan man öka takten på smöret och fortsätt vispa till mjölksyran kommer, men sluta inte förän allt smör är i.
  • Hacka persilja och dragon och blanda ner i såsen, smaka av med salt och peppar.

Resten:

  • Ställ in plankorna med potatismoset och en halv tomat i ugnen på 200 grader tills det får lagom färg
  • Blanchera sparrisen, dvs koka 1 minut i lättsaltat vatten och kyl sedan ner i iskallt vatten.
  • Salta och peppra köttet rikligt och stek i olja till önskad grad, skälv föredrar jag medium/rare och ett enkelt knep för det är att ha en riktigt het panna med olja, lägg i köttet och när det börjar komma upp vätska på ovansidan så vänder man och steker tills det kommer upp vätska igen, ta upp köttet direkt och låt vila en stund innan servering.
  • Lägg köttet och sparris på plankan och ös på massa bearnaisesås.

Chokladfondant

20150221-223047-9687

 

ingredienser chokladfondant: 4 port:

200 gram smör
200 gram bra mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl kakao

Gör så här:

  • Smält smöret och blanda i hackad choklad tills det smälter.
  • Vispa äggen och sockret tills det löst sig.
  • Blanda ihopsmör och äggblandningarna.
  • Sikta ner mjöl och kakao i smeten och vispa den slät.
  • Häll upp i oljade portionsformar och kör i ugnen på 220 grader ca 7-12 minuter beroende på ugn och storlek på formarna.
  • Man kan även förbereda dessa och förvara i kylen men tänk då på att det tar längre tid i ugnen.
ingredienser vit chokladmousse med lime: 4 port:

100 g vit choklad
4 msk creme fraishe
4 msk grädde

Gör så här:

  • Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
  • Värm upp grädde och creme fraiche i en kastrull.
  • Häll i blandningen i chokladen och blanda om.
  • Ställ in i kylen minst en timme.