Den här chokladkola är väldigt god och lagom seg, toppa den gärna med lite havssalt.

Chokladkola

Min mamma gjorde alltid chokladkola till julen, eller hon gör det fortfarande och den här smakar precis som hennes.

Ingredienser Chokladkola:

100 g smör
3 dl socker (270 g)
2 dl grädde (200 g)
1 dl ljus sirap (140 g)
1/2 dl kakao

ev havssalt

Gör så här:

  • Smält smöret, eller bryn det för ännu mer smak.
  • Häll i övriga ingredienser, ställ kastrullen på vågen så är det bara att väga upp.
  • Koka till någonstans mellan 120 och 127 grader beroende på hur hårda du vill ha, kallare = mjukare, jag kokade den här till 124 grader och tyckte det blev perfekt.
  • Häll upp i en form på ca 20 x 30 cm som är klädd med bakplåtspapper.
  • Toppa med lite havssalt om du vill.
  • När det svalnat skär du i lagom stora bitar och lindar in i smörpapper.

Klipp ut lagom stora bitar på ett smörgåsppaper eller bakplåtspapper och rulla in dom i, jag brukar klippa ut 16 bitar på ett ark, förvara dom sedan i kylen så håller dom iallafall en månad, dom brukar gå åt innan.

Tips: Smörj kniven med naturell olja eller använd en pizzaskärare när du skär kolan.

Andra recept på julgodis