Chicken nuggets med friterade pommes och äppelcurrydip, allt från grunden, det är inte så besvärligt att göra, jag gjorde allt på två timmar inkl filminspelning, allt går dessutom att förbereda innan om man vill så är det bara sista friteringen kvar innan servering.

Chicken nuggets med friterade pommes och äppelcurrydip

Det här är mitt gamla inlägg jag bara förnyat lite och lagt till film så att det finns på min YouTube-kanal, nedan ser du min film, gå gärna in på min YouTube-Kanal och prenumerer och gör tumme upp.

Trippelfriterad pommes frites

1 kg mjölig potatis, t ex king Edward eller bakpotatis
ev 1 msk ättika
salt

Gör så här

  • Börja med att skära pommes frites av potatisen, ca 0,5 cm tjocka, välj skälv om du vill ha med eller utan skal.
  • Lägg stavarna i en skål med vatten för att dra ur stärkelsen, låt dom stå minst en timme, byt gärna vatten någon gång.
  • M
  • Nu kan koka stavarna nu någon minut för att göra dom lite mjuka, men jag tycker det räcker att fritera dom två gånger, gör man lite tjockare pommes kan det behövas kokas lite, eller så låter man dom bara ligga i varmvatten istället för kallt vatten.
  • Lägg potatisstavarna på hushållspapper i 30 minuter så att dom blir torra och starta fritösen eller en kastrull med olja, värm till 140 grader.
  • Lägg i pommesen i oljan och kör tills dom precis börjar få färg, ta upp och lägg på papper igen så dom får rinna av och svalna ca 30 minuter, Hit kan du förbereda och lägga pommesen i kylen eller varför inte i frysen.
  • Värm upp oljan till 180-190 grader nu och fritera en gång till, nu tills dom får en fin gyllenbrun färg och blir krispiga.

Äppelcurry dip

1 syrligt svenskt äpple (Ingrid Marie)
2 msk curry
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1/2 dl hackad gräslök
salt och svartpeppar

Gör så här

  • Hacka äpplet fint.
  • Fräs äpplen med curry i en stekpanna, låt det sedan svalna
  • Blanda äppelbitarna med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Receptet är Tommy Myllymäkis,  och finns här, jag har bara ändrat litegrann.

Ska man göra egen pommes frites så rekommenderar jag trippelfriterad, då kokar man den först eller lägger i varmvatten som jag beskriver nedan, sen friteras den två gånger, först en gång på lite lägre temperatur för att få dom mjuka inuti, sedan en gång till på högre värme för att få dom krispiga.

Det här tar lite tid, så börja med det här innan allt annat så du bara har sista friteringen kvar

Chicken nugets

600 g kycklinglårfile
2-3 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 dl panko ströbröd
det går även bra att krossa cornflakes att panera med

Gör så här

  • Starta fritösen eller en kastrull med olja och värm till 180 grader.
  • Skär kycklingen i lagom stora bitar och ta bort senor och sånt om det finns.
  • Häll mjöl blandat med salt och peppar, vispat ägg, panko eller krossade corn flakes i separata skålar.
  • Vänd kycklingen först i mjölet, sedan vänder du runt bitarna i äggblandningen och sedan ner i panko.
  • Fritera sedan några i taget, ca 3-4 minuter tills dom har fått fin färg, skär försäkerhets skull i någon och kolla så dom är färdiga, om man har alla ungefär lika stora så tar alla lika lång tid.

Tips på andra bra fredagsrätter