Select Page

Apelsinsoda, typ som Fanta men mycket godare

Dags för lite sodasyrup igen, den här gången blev det apelsinsoda, väldigt lik Fanta men självklart mycket godare med massa färskpressad apelsin.

Om man vill kan man sila bort fruktköttet som blir men jag gillar när det är kvar, det känns fräschare.

Jag fick några kommentarer på fruktsodan att den innehöll väldigt mycket socker, ja läsk innehåller massor av socker, det är därför man inte ska dricka alltför mycket läsk. Jag dricker själv väldigt sällan läsk, Max en eller två burkar i månaden, konsumtionen har dock gått upp lite nu under sommaren när jag gjort egen, men ändå bara ett litet glas om dagen och aldrig till mat, då är det godare att dricka vatten, öl eller vin till, läsk blir alldeles för sött till.

Apelsinsoda

Den här apelsinsodan kokar man ner så att den blir väldigt koncentrerad, så att man kan hälla i mycket kolsyrat vatten, man kan nog koka ner den ännu mer än vad jag gjorde för att kunna blanda med ännu mer kolsyrat vatten.

25 min

ca 6 dl

Ingredienser

5 apelsiner
2,5 dl vatten
5 dl socker
1 tsk citronsyra

Gör så här

  1. Riv skalet på apelsinerna på ett zestjärn och pressa sedan ur saften ur apelsinerna.
  2. Häll i vatten, socek, zest och apelsinjuice i en kastrull.
  3. Koka på medelvärme ca 15-20 minuter, det ska reduceras ner ca en tredjedel till hälften, ju mer du reducerar desto mer kolsyrat vatten kan du tillsätta sedan.
  4. Låt det svalna och häll i en ren flaska, förvara i kylen.

Riv skalet och pressa apelsinerna

Blanda allt i en kastrull och koka upp

Koka ca 15-20 minuter tills ca en tredjedel till hälften

Fyll ett glas med is och ca 1/4 del med apelsinsoda, fyll på med kolsyrat vatten och vill du ha fruktsoda istället så finns ju det också på bloggen.

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This